Bli fortrolig med mønster og farge

Mønster og farger skaper bevegelse og liv i interiøret. Å velge tepper med små eller store mønster trenger slett ikke å være en skummel affære. Her vil vi gi deg noen tips for å lykkes mer mer tekstur og form i ditt hjem.

I mange år har vi nordmenn gått for det klassiske og tidløse, både når det kommer til farger og når det kommer til teksturer eller mønster. Vi har verdsatt rolige fargetoner og nyanser, noe som harmonerer godt med naturen og omgivelsene våre her i Norge. 

I løpet av de siste årene har det skjedd mange endringer som har ført til at det nå har skjedd et skifte i vanene og ønskene våre. Vi har blant annet vært gjennom en pandemi, som har tvunget oss til å tilbringe enda mer tid i hjemmene våre, og vi har knyttet oss enda tettere sammen med andre kulturer og skapt nye trender. 

Vi har tatt en prat med Torhild Rustenberg, som jobber som kreativ leder i InHouse Group. Hun forteller at trendene er i endring, og håper at nordmenn i tiden fremover vil omfavne mønster og farger i hjemmene sine. 

Spennende endringer i trendene

Uansett hvilket område du ser på florerer det av spennende trender. Disse trendene endrer seg i takt med resten av verden, og oss mennesker. Verden blir stadig mindre med hjelp av teknologi, reiselyst og vår egen nysgjerrighet på det ukjente. 

Disse vanene farger vår tilværelse, noe vi gjenspeiler i omgivelsene våre. Vi ønsker å trekke disse nye inntrykkene inn i våre egne hjem, for å representere oss selv og vår historie. Rustenberg forteller at hun ser en endring i trendene fra noen år tilbake i tid, og til i dag. 

– Vi kan ta utgangspunkt i klesindustrien og de endringene vi har sett her. Det kommer mer farger, og mer spennende mønster i forskjellige stoff og tekstiler med årene som går, forteller Rustenberg. 

I likhet med vår klesstil, bruker vi også interiøret vårt på å uttrykke oss, og vise venner, familie og andre hvem vi er. Per i dag ser InHouse Group et stadig økende salg av mønstrede og fargede tepper, selv om den store lederen fortsatt er ensfargede tepper. 

Stilrene rom med en kontrast 

Slette, vakre vegger malt i lyse og behagelige farger er ofte en gjenganger i mange norske hjem i dag. Vi omfavner det naturlige lyset og ønsker et friskt men lunt hjem. Med et slikt utgangspunkt, kan det derimot ofte føles litt sterilt uten noe som myker opp tilværelsen. 

– Et gulvteppe kan gjøre mye for atmosfæren i et rom. Det kan myke opp, stramme opp eller endre karakter, kun ved å være tilstede. 

Du trenger ikke kaste deg på de aller kraftigste fargene eller mønstrene i starten. For å myke opp et stramt rom, kan du enkelt investere i et ensfarget teppe med et rolig mønster. Ulike lengder på luggen på teppet, kan være nok til å skape dybde, og gi noe kontrast til det ellers så stilrene hjemmet. 

Ønsker du å fange opp fargene du allerede har i hjemmet, kan en lignende nyanse i fargen være nok til å omfavne fargen og trekke det sammen i en helhet. Har du mye farger og mønster i hjemmet ditt ellers, kan et ensfarget teppe på den andre siden være med å roe ned helheten. 

– Jeg pleier å si at et bytte av gulvteppe er den billigste formen for oppussing du kan gjennomføre i ditt hjem. Dette sier litt om hvor mye et teppe kan endre i et rom, og her kan du virkelig prøve deg frem til du finner noe som passer ditt hjem. 

Hos InHouse Group finner du et stort utvalg mønstrede og fargede tepper. Blant noen av signaturkolleksjonene kan vi blant annet trekke frem Harlequin, Sanderson, Ted Baker, Wedgwood og ikke minst undertegnedes favoritt nemlig den vakre kolleksjonen fra Morris & Co. 

Du kan kikke mer på de spennende signaturkolleksjonene våre her!

Et liggende kunstverk

Et gulvteppe kan endre mye i rommet, og gi det en helt ny følelse. Du kan også bruke det til å utsmykke rommet ditt. Et gulvteppe med et sterkere mønster og klare farger, som kolleksjonen fra William Morris & Co, kan i seg selv være et smykke midt i rommet. 

Det kan også være behagelig å fange opp fargene i rommet dersom du har flere. Ved å velge et teppe som har alle eller flere av fargene dine kan du samle flere uttrykk og roe ned rommet gjennom dette teppet. Dette er det stadig flere som benytter seg av, forteller Rustenberg. 

– En del av våre kunder tar faktisk kontakt med oss fordi de har en beige vegg, hvitt gulv, grås sofa og kanskje blå gardiner. Da hjelper vi dem med å finne et gulvteppe som lar fargene flyte rundt og som skaper en helhetlig følelse i rommet. 

Vi har vært gjennom en pandemi der vi i større grad enn tidligere, har blitt tvunget til å tilbringe tid i hjemmene våre. Nå ser Rustenberg at stadig flere ønsker å gå fra det slette, enkle interiøret, til mer voluminøst interiør. 

– Vi ser at flere ønsker å trekke naturen inn i hjemmet med ulike teksturer. Skiftet har skjedd så fort og jeg er ganske sikker på at vi kan skylde mye på den påtvungede tiden vi har tilbragt hjemme de siste tre årene. 

Videre forteller hun at vi nå trives bedre i mykere miljøer, og at mange nå gjør en jobb med å balansere det taktile, med ulike overflater, blankhet eller matthet og liknende. Ved å kombinere ulike teksturer kan du leke deg med refleksjoner, lys og stemninger i hjemmet som du kanskje tidligere gikk glipp av med den stramme stilen. 

Rustenberg håper at hun i tiden fremover ser at nordmenn blir enda mindre redd for å bruke mønster og farger i hjemmene sine. 

– Synes du det kan være skremmende å starte på dette prosjektet, så husk at det fortsatt finnes tepper med mønster i samme farge. Du trenger slett ikke å starte med sterke farger, og utfordrende mønster. Test deg litt frem og se hva som fungerer aller best for deg, avslutter hun. 

I showroomet til InHouse Group, kan våre forhandlere komme og kikke på de ulike kolleksjonene. Der har vi et stort utvalg av tepper i ulike farger, kvaliteter og uttrykk. Ta kontakt med oss for å avtale besøk! 

Kontakt oss

Hvis du har spørsmål eller hvis du trenger hjelp, ta gjerne kontakt med oss, så kommer vi tilbake til deg så snart vi kan.
Gå til kontaktsiden
Les også