Riktig valg av gulvunderlag kan bety mye for de ansattes helse

Mange ulike sykdommer og helseplager oppstår som direkte resultat av skadelig arbeidsmiljø. Ved å legge teppeflis kan du redusere risikoen for flere ulike skader og sykdommer betraktelig.

Ifølge tall fra SSB (Statistisk Sentralbyrå) er det beregnet at hele 5,9 prosent av arbeidsstyrken til en hver tid er sykemeldt. Årsakene til disse sykemeldingene er selvsagt varierende, men det er en svært klar vinner blant årsakene til sykemeldingene i Norge i dag. 

Fra 3 kvartal i 2020 ble det rapportert fra NAV om at hele 38 prosent av alle menn og 28,5 prosent av alle kvinner som var sykemeldt, hadde oppgitt muskel- og skjelettplager som årsak. Dette er den klart mest utbredte sykdommen, etterfulgt av andre skader og sykdommer som kommer fra arbeidsmiljøet som psykiske plager og lungesykdom. 

Ved å legge teppeflis på gulvet i ditt kontor, kan du utrolig nok redusere risikoen for samtlige av de overnevnte sykdommene og plagene. Dersom du er interessert i å senke sykefraværet og investere i dine ansattes helse, gir vi deg oppskriften her. 

Bedre stå- og gåkomfort

Mange kontorer har i dag harde gulv som ser veldig flotte ut, men som ikke er optimalt for de ansatte som må benytte seg av de i mange timer hver dag. Selv om teppeflisen ikke er tykk, er den svært støtdempende noe som gjør den godt egnet som underlag til kontorlokaler. 

Enten du til vanlig sitter på en kontorstol, og ikke har så mange skritt i løpet av en arbeidsdag, eller du har en mer dynamisk stilling der du ofte er gående og stående, vil du merke forskjellen på dette etter en lang dag på jobb. 

Ved å velge teppeflis vil du kunne avlaste både skjelett som ledd og knokler, samt musklene ved at støtene man opplever når man går og beveger seg på hardt underlag blir absorbert i teppeflisen i stede for å blir transportert tilbake i kroppen.

Lunge- og luftveissykdommer 

Det er ikke bare støt teppeflisen absorberer. Takket være fibre av høy kvalitet absorberer også teppeflisen svevestøv og støvpartikler som befinner seg i luften på kontoret. På denne måten begrenser man til en hvis grad plager i luftveiene.

Dersom du jobber i et arbeidsklima med store mengder støv i luften over lenger tid, er risikoen for luftveisplager stor. Teppeflisen fanger opp og holder på støvet slik at mengden støvpartikler i luften vi puster inn blir forminsket. Ved bruk av harde gulvmaterialer som laminat, parkett og vinyl blir støvet virvlet opp igjen ved bevegelse. 

Lunge- og luftveissykdommer kommer i mange former og heldigvis er ikke alle like alvorlige som lungekreft. Et eksempel på en annen sykdom du begrenser risikoen for ved å legge teppefliser, er arbeidsrelatert astma. Dette er et resultat av å puste inn skadelige stoffer, i små eller moderate mengder over lenger tid. 

Svevestøv er ofte opphavet til mange av disse lungesykdommene. Både arbeidsrelatert astma og yrkesrelatert kols. Det er nemlig ikke bare røykere som kan få kols, men det er enkelt å motvirke 

Sklisikker overflate

I tillegg er teppeflisen sklisikker. Det er veldig sjeldent at man løper eller beveger seg raskt rundt på et kontor, men det er fortsatt en fare for å tråkke feil eller å komme litt for raskt rundt et uoversiktlig hjørne. Da er det veldig greit å vite at det er mindre risiko for strekkskader både i sener og i muskulaturen på grunn av teppeflisens sklisikring. 

Overflaten er ikke bare sklisikker, men den demper også støy. Dette gjelder ikke bare støy fra skritt og andre former for aktivitet som er i direkte i kontakt med gulvet, men også støy som kommer fra områder som tastatur, prat og ringelyder. 

En sklisikker overflate er heller ikke kun for å hindre deg i og falle. En sklisikker overflate sikrer også at møblement og annet utstyr står trygt. Jo mindre sjansen for å dytte til hyller, bord eller planter er, jo mindre er også sannsynligheten for at det oppstår skader på både materiale og mennesker. 

Støy og psykisk stress

Dersom du som så mange andre sitter i åpent landskap er du helt sikkert klar over hvor mye mer støy du blir utsatt for enn dersom du hadde hatt ditt eget kontor. Spesielt nå som vi endelig er tilbake på kontoret, enten på heltid eller deltid, er det mer sosialisering og møtevirksomhet når vi først er på kontoret. 

Dermed blir det også naturlig mer støy. Stress er en psykisk plage der støy ofte bidrar til økning eller forverring. I tillegg er plagsomme forhold som sterkt gjenskinn i gulv, skarpt lys i rommet generelt ting som kan være svært plagsomt for de ansatte. Heldigvis er både gjenskinn og skarpt lys noe teppeflisen kan hjelpe deg å minimere. 

Dette kan igjen skape tretthetshodepiner, noe som gjerne kommer av mindre plager over lenger tid. 

Trivsel er også viktig for at den psykiske helsen vår skal holdes vedlike på arbeidsplassen. Ved å kombinere ulike farger, teksturer og mønster kan du skape ditt eget uttrykk, noe som også bør reflektere personligheten til bedriften din. På denne måten skaper du et fellesskap der ansatte og kunder kan identifisere seg med bedriften de har tilknytning til. 

Kontakt oss

Hvis du har spørsmål eller hvis du trenger hjelp, ta gjerne kontakt med oss, så kommer vi tilbake til deg så snart vi kan.
Gå til kontaktsiden
Les også